Planine_BiH-2021.jpg

Novinar i planinar Zehrudin Isaković autor je vodiča nazvanog ''Planine Bosne i Hercegovine'', koji sadrži 50 planinarskih tura, odabranih u mnoštvu onih koje je obišao.

Svoju knjigu, odnosno vodič namijenio je najprije onima koji samostalno, u pratnji prijatelja i obitelji, žele obilaziti planine te posjetiteljima koji dolaze iz inozemstva.

Isaković ne planira stati na ovom vodiču, dapače ovo je prva knjiga u ediciji kojom planira obuhvatiti sve atraktivne ture vezane za sportsko penjanje, planinske, biciklističke i druge ture.

Kaže da o prirodi i ljepoti bosanskohercegovačkih planina treba konstantno pričati, ali isto tako isticati važnost njezine zaštite. Vodičem želi motivirati i druge autore da o tome pišu te doprinijeti razvoju turizma, koji se kod nas tek ozbiljnije razvija.

Za svoju knjigu ''Planine u Bosni i Hercegovini'' naglašava da obuhvaća izbor tura koje su prilagođene ukusima i mogućnostima svih ljubitelja prirode. Sadrži tekstualni dio, fotografije i karte, a za neke od tura urađen je i video zapis da bi se stekao što bolji uvid u ono što se može očekivati izlaskom na teren.

Obuhvaćene su relativno dobro markirane staze, koje nude raznolikost iz palete planinskih bosanskohercegovačkih predjela. Tako su uvršteni neki od ravničarskih, brežuljkastih i šumovitih predjela, ali i krševitih hercegovačkih planina za koje Isaković kaže da nude snažniji adrenalinski izazov.

Prenj, Čvrsnica, Čabulja, Vran, Bjelašnica, Visočica, Zelengora, Treskavica, Maglić, Velež i Volujak samo su neke od planina obuhvaćenih tim vodičem. Za mnoge od tih planina ponuđeno je više varijanti tura, različite težine i stupnja kondicijse spremnosti.

Želja mi je približiti naše planine svakom čovjeku. Dobro je što sve više ljudi posjećuje planine, ali i upozorava da svakom usponu treba prići ozbiljno uz adekvatnu opremu i poštivanje planine. Pravi planinar poštuje planinu, ne ostavlja neželjene tragove iza sebe, ne baca smeće, ne uništava prirodu - naglašava Isaković

Zehrudin Isaković će promovirati svoju knjigu na Trgu fra Grge Martića, u sklopu 3FOK Festivala, 31.7.(subota) u 20:00 sati.

bijelilogo.png

3fok - Festival outdoor filma i fotografije Kreševo

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO
fra Grge Martića 44, 71260 Kreševo
+387 (0) 63 420 669
ivan@3fok.ba

3fok - Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo - sva prava pridržana / All right reserved

designer17