PRENJSKI-VUK-PLAKAT.jpg

Ove godine na 3FOK festivalu bit će predstavljana promocija projekta "Prenjski vuk" koji sublimira sve ono što uspone na prenjske vrhove zimi i u zimskim uslovima čini izazovnim, uz poseban naglasak na skijanje s tih vrhova.
Pozdravit ćemo alpinističke uzore i legende sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, kao i sve one koji su ostvarili zavidne rezultate u svjetskim gorjima te posebno one koji su dio svoga srca ostavili na Prenju.
Ideju je plasirao Edin Durmo još prije 15-tak godina, nakon brojnih odskijavanja prenjskih vrhova, te kružnih i pristupnih skijaških tura prenjskim prostranstvima. Kao svoje alpinističke uzore i učitelje posebno ističe Muhameda Hamu Šišića, s kojim je izveo svoje prve skijaške ture po Prenju. Hamo i još neki "prenjski vukovi" tog vremena, predstavnici nekoliko alpinističkih generacija, bit će nosioci počasnog zvanja "Prenjski vuk". Zvanično zvanje i značku broj jedan ponio je mladi Irijan Durmo, koji je zaokružio prenjsku skijašku priču prošle zime, a ovim zadnjim Lupoglavom pridružuje mu se i Amar Kevrić, kao nosilac značke broj dva.

Vuk je uzet kao simbol snage, hrabrosti, istrajnosti i psiho-fizičke savršenosti - sve ono što je neophodno da bi se ostvario ovaj projekt.
Pored legendarnog Stipe Božića, kojem će biti uručena počasna plaketa, te Jusufa Hrnjića i Edina Kundalića, koji su također dobitnici iste počasne plakete, bit dodijeljena i četiri posebna priznanja.

Svečanost dodjele ovih vrijednih priznanja i počasnih plaketa bit će upriličena na otvorenju ovogodišnjeg 3FOK festivala, 28. srpnja 2022. s početkom u 20:00 sati.

Težimo ukazati na značaj ove planine u razvoju našeg alpinizma te odati počast našim "Prenjskim vukovima", stoga i Vi postanite dio ove prenjske priče.

SPONZORI.jpg

bijelilogo.png

3fok - Festival outdoor filma i fotografije Kreševo

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO
fra Grge Martića 44, 71260 Kreševo
+387 (0) 63 420 669
ivan@3fok.ba

3fok - Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo - sva prava pridržana / All right reserved

designer17